Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012



ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟ-ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ


                         Του Ιατρού Δημητρίου Καραλή - Hermanus

                                 South Africa Δεκέμβριος 2012


Φίλτατε φιλόσοφε και ερευνητή Λευτέρη Διαμαντάρα, σε παρακαλώ να δημοσιεύσεις την πάρα κάτω εργασία μου και, σε ευχαριστώ για την αλληλογραφία και την πνευματικήσυνεργασία μας.



Μήνυμα για Ιατρούς και Ασθενείς


Ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης, έθετε πρωταρχικά σε κάθε νέο γιατρό ένα ορισμό παράλληλα με τον καθιερωμένο όρκο του, ότι: «δεν μπορείς να γίνεις καλός γιατρός χωρίς να μην είσαι και φιλόσοφος ταυτόχρονα». Γνωρίζομαι ότι ο φιλόσοφος, εκτός την στοχαστική, παρατηρητική, αναλυτική και διανοητική του ευμάθεια, είναι και αυστηρός φυσιοδίφης παράλληλα, που ορθά οι αρχαίοι προγονοί μας τους ονόμαζαν Ιατροφιλόσοφους.

Για αυτό θα ‘θελα να επεκτείνω λιγάκι αυτόν τον ορισμό και στους απλούς ανθρώπους με μια μικρή παραλλαγή: «Δεν μπορείς ποτέ να θεραπευτής ριζικά από ένα γιατρό όταν αδυνατεί να εξηγήσει, με απλή γλώσσα, την αιτία της αρρώστια σου». Αρρώστια σημαίνει ότι παραβίασες τον λειτουργικό νόμο του σώματος και θεραπεύεται αποτελεσματικά μόνο με τη κατανόηση και τη διόρθωση.
Με αυτές τις σκέψεις μου, θεώρησα αναγκαίο μετά από 40 χρόνια πείρα στο θεραπευτικό κλάδο να εξηγήσω με απλή παιδική γλώσσα τη λειτουργία του σώματος και στους συνανθρώπους μου.
Όπως έγραψα και στο προηγούμενο άρθρο μου «Τροφή για σκέψη», το σώμα είναι βιολογική μηχανή που λειτουργεί παρόμοια με το μηχανικό αυτοκίνητο. Το αυτοκίνητο χρειάζεται τη μπαταρία με τα διακλαδικά του καλώδια για τη παραγωγή και τη διανομή της ενέργειας του. Το σώμα χρειάζεται τον εγκέφαλο ως μπαταρία και τα διακλαδικά του νεύρα ως ενεργειακό διανομέα.

Η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι ότι: ενώ το αυτοκίνητο ανανεώνει τελείως δύναμή του καθώς κινείται με το δυναμό ή γεννήτρια, το δε σώμα ανανεώνει τη δύναμή του μόνο όταν αναπαύεται εντελώς - κοιμάται. Ο ύπνος ανανεώνει το νοητικό μας απόθεμα - σφρίγος και με το ξύπνημα αρχίζει να το καταναλώνει. Απ’ τη στιγμή που ανοίγομε τα μάτια μας και κινούμαστε σωματονοητικά, η εγκεφαλική ενέργεια καταναλώνετε. Ότι και να κάνουμε, όσο φαγητό και να φάμε, η ενέργεια μας ελαττώνετε συνέχεια, ώσπου εξαναγκαστικά πάμε στη κρεβατοκάμαρα να την ανανεώσουμε και όχι στη τραπεζαρία.
Στη διάρκεια του ύπνου το σώμα δεν εκτελεί καμιά σωματική και νοητική ενέργεια, αλλά νηστεύει η fasting στα Αγγλικά, για αυτό και το Αγγλικό πρωινό λέγετε breakfast, δηλαδή = τη διακοπή της νηστείας. Όταν το σώμα αναπαύεται εντελώς - κοιμάται, χρησιμοποιεί την ανανεωμένη δύναμή του να επισκευάσει λειτουργικές ανεπάρκειες και να καθαρίσει τη μηχανή του από τις μεταβολικές του ακαθαρσίες - βρομιές.
Δεν χρειάζεται μεγάλη γνώσει να καταλάβει κανείς ότι το σώμα του ανανεώνονταν στον ύπνο, βλέποντας το πρωί τη γλώσσα του ακάθαρτη, τα χνώτα να μυρίζουν άσχημα, τα μάτια του με τσίμπλες, τα ούρα ποιο σκούρα και το παχύ έντερο να ενεργείτε ευκολότερα . Όσο βαθύτερος και αδιάκοπος είναι ο ύπνος, (με ανοικτά παράθυρα), τόσο καλύτερα επισκευάζεται και ανανεώνετε το σώμα . Όταν το σώμα κοιμάται 7-8 ώρες συνεχώς, το ξύπνημα είναι χαρούμενο και γεμάτο δύναμη, έτοιμο να αναλάβει τις ημερήσιες δουλειές του. Η κρυστάλλινη νοητική του διαύγεια, η πλούσια σωματική του δύναμη και ο ψυχικός ενθουσιασμός του, αναβλύζουν, αυτοπεποίθηση, γαλήνη και αγάπη σε κάθε τους επικοινωνία. Η τέλεια υγεία καθορίζετε απ’ στάθμη της νοητικής δύναμης και πόσο ορθά καταναλώνετε.
Για να δούμε τώρα παρακάτω πως κατορθώνετε μια τέτοια αξιοζήλευτη υγεία;
Το ανθρώπινο σώμα διαιρείτε σε τρεις οκταώρους κύκλους:

1. Από τις τέσσερις (4) το πρωί αρχίζει να αυτό-καθαρίζετε μέχρι το μεσημέρι στις δώδεκα (12). Καμιά βαριά στερεά τροφή δεν πρέπει να τρώγεται σ’ αυτές τις καθαρτικές ώρες, εκτός από λίγα φρέσκα φρούτα το καλοκαίρι και ξερά για το χειμώνα). Κάθε άλλη στερεή τροφή εμποδίζει την τέλεια αποτοξίνωση και εξαντλεί πρόωρα τη νοητική ενέργεια, προξενώντας νωρίς κούραση και κατακράτηση τις μεταβολικές ακαθαρσίες. Εργάζεται κανείς ποιο ορεξάτα και αποδοτικότερα χωρίς καθόλου πρωινό.

2. Από το μεσημέρι στις δώδεκα (12) έως το βραδύ στις οκτώ (8) το σώμα χωνεύει τις τροφές του ευκολότερα.
Η στερεά τροφή χωνεύεται καλύτερα σ’ αυτές τις οκτώ ώρες όταν γίνετε καλή μάσηση και σε μέτρια ποσότητα. Δεν πρέπει όμως να καταναλώνετε μετά τις οκτώ (8) το βράδυ έως στις τέσσερις (4) το πρωί, διότι δημιουργεί δυσπεψίες και εξαντλητική κούραση στο ξύπνημα με μια ενοχλητική πικρή γεύση στη γλώσσα.

3. Από τις οκτώ (8)το βράδυ μέχρι στις τέσσερις (4) το πρωί, το σώμα αυτό- επισκευάζεται και φορτώνει τον εγκέφαλο μια καινούργιο ενεργειακό απόθεμα (όποιος κοιμάται φυσιολογικά βέβαια χωρίς υπνωτικά φάρμακα).

(Σ’ αυτές τις οκτώ (8) ιερές ώρες καμιά στεριά η υγρή τροφή απολύτως δεν πρέπει να καταναλώνετε, εκτός από νερό, εάν φυσικά υπάρχει δίψα)
Η εγκεφαλική ενέργεια διαχειρίζεται τη λειτουργία ολόκληρου του μεταβολισμού, ιδιαίτερα το στομάχι, το συκώτι και το παχύ έντερο - κώλον. Όσο περισσότερη νοητική δύναμη κατέχομαι, τόσο τέλεια λειτουργεί η χώνευση, το συκώτι και το παχύ έντερο. Στην ουσία όλες οι τροφές είναι διεγερτικές, διότι καταναλώνουν ενέργεια για να χωνευτούν, και η υπερβολική τους κατανάλωση δημιουργεί νευρική κατάπτωση η enervation στα Αγγλικά. Όταν η νοητική ενέργεια είναι πολύ χαμηλά, το σώμα αδυνατεί να λειτουργήσει ιδανικά διότι δεν μπορεί να αυτό-καθαριστεί κατακρατώντας τις αχώνευτες τροφές και άλλες καταβολικές τοξικές ουσίες. Ιδιαίτερη νευρική εξάντληση προξενούν οι αφύσικες τροφές και τα αφύσικα ποτά, όπως; Αλκοόλ, καφέδες, κάπνισμα, τηγανητές τροφές και κακοί δια τροφικοί συνδυασμοί.
Συχνά η χρόνια δυσπεψία με τη δυσκοιλιότητα γίνονται αιτίες για πολλές χρόνιες και θανατηφόρες (dreaded) αρρώστιες. Αϋπνίες, κούραση, εντερικές ζυμώσεις, νευρικότητα, φοβία, φτωχό θυμητικό, έλλειψη αυτοπεποίθησης, βαριά έμμεινα, υπερδιογκωμένο προστάτη, κολίτιδα, κακοήθη όγκους κι άλλες μεταβολικές ανωμαλίες. Ο Αμερικανός φιλόσοφος Γόλντο Έμερσον αναφέρει ότι: H ανασφάλεια και ο δογματικός φανατισμός, έχουν τις ρίζες τους στον κλονισμένο μεταβολισμό. Όταν το συκώτι υπολειτουργεί, λέει, κάνει τον άνθρωπο δισανεκτικό και φανατισμένο καλβινιστή, κι όταν το συκώτι εργάζεται φυσιολογικά, τον κάνει λογικό, ανεκτικό και ανοιχτό χαρακτήρα.
Εδώ βλέπουμε ξεκάθαρα πόσο δημιουργικά συντελεί η καλή υγεία στην ζωή μας. Ιδιαίτερα συντελεί στην αρμονική διαβίωση των γονιών που παίζει καθοριστικό ρόλο για την άρτια ανάπτυξη των παιδιών.

Όταν οι γονείς είναι υγιείς, τα παιδιά τους ανατρέφονται καλύτερα, διότι παραδειγματίζονται απ’ τον ήπιο και αγαπητό τους χαρακτήρα πώς να συμπεριφέρονται στη ζωή τους αργότερα.

Ο παραδειγματικός ρόλος των άρτιων γονιών αναπτύσσει και ανατρέφει τα παιδιά του αξιοζήλευτα που όλοι μας θαυμάζομαι και επιθυμούμε τη συναναστροφή τους.

Ο παραδειγματικός ρόλος των άρτιων γονιών αναπτύσσει και ανατρέφει τα παιδιά του αξιοζήλευτα που όλοι μας θαυμάζομαι και επιθυμούμε τη συναναστροφή τους.

Δεν είναι άραγε καιρός ο Ιατρικός κλάδος να διδάξει τρόπος υγιούς διαβιώσεως στην ανθρωπότητα ώστε να συμβάλει στην υγιεινή καλυτέρευσή της;