Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΓΥΦΤΟΣΚΟΠΙΑΝΩΝ

 
  Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΠΕΜΤΟΥ ΓΥΡΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΑΠΟ ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΣΙΣΤΟΕΙΔΗ ΤΥΦΛΟΙ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΩΝ  ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ

Για τον Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς (ή Βασίλε Γκλιγκόροφ) μάθαμε οι περισσότεροι όταν οργανώθηκε αποστολή από το κόμμα της Δημοκρατικής Αναγέννησης για να τον επισκεφτεί στο ψυχιατρείο Μπαρντόφτσι των Σκοπίων. Οι πληροφορίες λέγανε ότι βρισκόταν εκεί έγκλειστος από το καθεστώς Γκρουέφσκι. Στην αποστολή συμμετείχε και ο Κλεάνθης Γρίβας, για να τον εξετάσει με την ιδιότητα του ψυχιάτρου. Η αποστολή όμως δεν μπόρεσε, ή καλύτερα δεν της επέτρεψαν, να δει τον Β.Γ., και γύρισε άπρακτη στη Θεσσαλονίκη.


Ποιος όμως είναι ο Βάσκο Γκλιγκορίεβιτς που τόσο φοβάται η κυβέρνηση των Σκοπίων; Οι αναγνώστες των ελληνικών μπλογκ είχαν μάθει για τον Β.Γ. από τον Ιανουάριο, όταν πληκτρολόγησε και έστειλε στο Greece-Salonica τη φράση «Με συλλαμβάνουν. Η αστυνομία είναι στο διαμέρισμά μου».
Οι Σκοπιανοί αρχικά αρνήθηκαν την ύπαρξή του. Το ελληνικό ΥΠΕΞ επίσης αναρωτιόταν αν ο Β.Γ. είναι πραγματικό πρόσωπο. Για τον Β.Γ. γνώριζαν όμως οι φίλοι του μπλόγκερ στην Ελλάδα –και τη Θεσσαλονίκη ειδικότερα. Είχε μαζί τους επαφή εδώ και ένα χρόνο, και είναι αυτοί που κινητοποιήθηκαν και έκαναν γνωστή τη σύλληψή του. Από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν γνωρίζουμε ότι ο Β.Γ. είναι ιστορικός και ιδρυτής –μαζί με άλλους– του «Σλάβικου Φιλελληνικού Δικτύου». Σκοπός του Δικτύου, όπως αναφέρεται στην ιδρυτική του διακήρυξη, είναι μεταξύ άλλων ο αγώνας εναντίον του ψευτομακεδονισμού. Στο μπλογκ τους vardaraxios.wordpress.com έχει δημοσιεύσει κείμενα για τη σλαβική ταυτότητα των Σκοπιανών και τον ελληνικό πολιτισμό της αρχαιότητας. Το τελευταίο κείμενο που δημοσίευσε ήταν ιδιαίτερα επικριτικό για το καθεστώς Γκρουέφσκι και είχε ως τίτλο: «ΠΓΔΜ: Φασισμός σε εξέλιξη». Λίγες μέρες μετά, ο Β.Γ. συλλαμβάνεται στο σπίτι του.
Ο Β.Γ. ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τα ελληνικά μπλογκ, και ειδικά το Greece Salonica, όταν έγινε γνωστή η «καλλιτεχνική παρέμβαση» του Ατανάς Μπότεφ, ενός καλλιτέχνη και στελέχους του VMRO, ο οποίος σχεδίασε και τύπωσε σε αφίσα την ελληνική σημαία που στη θέση του σταυρού είχε τον αγκυλωτό σταυρό περιτριγυρισμένο από γενιτσάρους. Ο Β.Γ. ανέδειξε το θέμα στο μπλογκ του και κατέθεσε μάλιστα μήνυση εναντίον του Μπότεφ.
Για το καθεστώς Γκρουέφσκι ο Β.Γ. είναι ένας πολύ ενοχλητικός διανοούμενος, που τόλμησε μάλιστα να αντιπαρατεθεί με την ολοκληρωτική ιδεολογία του μακεδονισμού, καθώς και παράγοντας αστάθειας. Το χειρότερο θα ήταν να βρει μιμητές. Κατέφυγε λοιπόν σε μια πρακτική πολύ δημοφιλή στα πρώην κράτη σοσιαλιστικού ρεαλισμού.
Αρχικά η σκοπιανή κυβέρνηση αρνήθηκε την ύπαρξή του. Ακόμη και τώρα διασπείρονται πληροφορίες ότι πρόκειται για φανταστικό πρόσωπο. Η κυβερνητική εφημερίδα όμως Νόβα Μακεντόνια παραδέχθηκε ότι o Β.Γ. είναι έγκλειστος σε ψυχιατρική κλινική, ενώ το μπλογκ Taxalia έχει δημοσιεύσει έγγραφο θεώρησης του γνήσιου της υπογραφής του.
Όλη αυτή η ιστορία ανέδειξε ένα ακόμη σημαντικό θέμα: τη δύναμη των μπλογκ. Χωρίς τη δική τους ενεργοποίηση το θέμα θα είχε περάσει στα ψιλά ή θα είχε θαφτεί, όπως έκαναν τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ. Μόνο η ΕΤ3 και το Alter το δημοσιοποίησαν, ο Χαρδαβέλλας μάλιστα το είχε ως θέμα στην εκπομπή του. Το Ελληνικό Γραφείο Συνδέσμου στα Σκόπια και οι Έλληνες δημοσιογράφοι που είναι διαπιστευμένοι εκεί, έμειναν παγερά αδιάφοροι. Το ΥΠΕΞ φυσικά σφύριξε αδιάφορα και μόνο ο Παπαθεμελής και το κόμμα του Δημοκρατική Αναγέννηση κινητοποιήθηκαν και, πέρα από την αποστολή στο ψυχιατρείο και τα διάφορα δημοσιεύματα, κατέθεσαν αίτημα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για να το διαβιβάσει αρμοδίως στο υπουργείο Υγείας των Σκοπίων, ώστε να εξεταστεί ο Β.Γ. από τους «Γιατρούς του Κόσμου» ή από άλλον διεθνή ανεξάρτητο ιατρικό φορέα. Είμαστε σε αναμονή της απάντησής τους.
Γιάννης Αϊναλίδης
Από τη Ρήξη που κυκλοφορεί [φύλλο 50]

Η καταχώρηση δημοσιεύτηκε την 17/3/2009 στις 10:47 με θέμα Γενικά. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα σχόλια από το RSS 2.0 σύνδεσμο. Μπορείτε να σχολιάσετε εδώ, ή μέσω trackback από την σελίδα σας. 
  


Άρδην, ιστολόγιον is proudly powered by WordPress